Web geliştirme, bir tarayıcıda çevrimiçi olarak çalışan web siteleri ve web uygulamaları oluşturma ve sürdürme ile ilgili görevleri ifade eder. Bununla birlikte, web tasarımı, web programlama ve veritabanı yönetimini de içerebilir.
Web geliştirme, uygulama özellikleri ve web tasarım ile yakından ilgilidir. Ancak geliştirme terimi genellikle sitelerin programlanması için kullanılır.
Web geliştirmede yer alan temel araçlar, HTML, CSS ve JavaScript olarak adlandırılan programlama dilleridir. Bununla birlikte, aksi takdirde kod yazarak “sıfırdan” yapılması gereken sitelerin yapımını “yönetmek” veya kolaylaştırmak için kullanılan bir dizi başka program vardır.
Web Geliştirme Tam Olarak Nedir?
Yıllar boyunca kullandığınız tüm web sayfalarını düşünün. Web geliştiriciler bu siteleri çeşitli programlama dillerini kullanarak ve kod satırları yazarak ürettiler. Ancak işleri bununla sınırlı değildir. Ayrıca sitelerin düzgün çalıştıklarından ve sorunsuz kullanıcı deneyimi sağlayacak şekilde çalıştıklarından emin olmalılar.
Web Geliştirme ve Web Tasarım
İki unsurun birbirini kapsamasına rağmen, web geliştirme ve web tasarımı arasında önemli farklılıklar vardır.
Hadi daha yakından inceleyelim:
Web Tasarım:
- Tüm görsel, renk, tipografi ve kullanılabilirlik öğeleri dahil olmak üzere, bir kullanıcının bir web sitesinde veya yazılım ürününde gördüğü her şeyi oluşturur.
- Tasarımlar oluşturmak için doğrudan bir müşteriyle çalışılır.
- Bir programlama dili bilgisine ve bazı kodlama becerileri gerektirir. HTML, CSS, PHP ve JavaScript gibi yaygın olarak kullanılan dillere bir düzeyde aşinalık gerekebilir.
Web Geliştirme:
- Bir müşteri tarafından talep edilen veya bir tasarım ekibi tarafından üretilen tasarımlar uygulanır.
- HTML, CSS, PHP ve JavaScript dahil olmak üzere çeşitli programlama dilleri hakkında bilgi gerektirir.
- Görsel tasarım açısından tipografi, renk paletleri gibi unsurlarda nadiren görev alınır.
En Yaygın Programlama Dilleri Nelerdir?
Web geliştirmede yer alan en yaygın programlama dilleri şunlardır:
- HTML (Köprü Metni İşaretleme Dili)
- CSS (Basamaklı Stil Sayfaları)
- JavaScript
Web Geliştirme Türleri
Üç ana web geliştirme türü vardır: front-end geliştirme, back-end geliştirme ve full-stack geliştirme.
Front-end Geliştirme Nedir?
Front-end geliştirme, web geliştirmenin “müşteriye dönük” tarafını içerir. Genellikle sitenin, uygulamanın veya dijital ürünün, kullanıcıların göreceği ve etkileşimde bulunacağı bölümünü ifade eder.
Bir front-end geliştirici, bir dijital ürünün nasıl göründüğünden ve hissettiğinden sorumludur, bu nedenle genellikle web tasarımcısı olarak adlandırılırlar.
Front-end web geliştiricileri, web sitesi tasarımını ve görsel fikirleri koda çevirmeye odaklanır. Bir front-end yazılım geliştiricisi, oluşturulan tasarım fikirlerini alır ve tasarım ile teknoloji arasında bir köprü görevi görerek bunları gerçeğe dönüştürür.
Front-end geliştiricilerin genellikle HTML, CSS ve JavaScript dahil olmak üzere programlama dillerinin yanı sıra React, Bootstrap, Backbone, AngularJS ve EmberJS gibi çerçeveler hakkında sağlam bir anlayışa sahip olmaları gerekir. Bir Front-end geliştiricinin sorumlulukları arasında, duyarlı web siteleri (herhangi bir cihazda iyi görünen ve işlev gören) oluşturma, web sitesi testi yapma ve web geliştirme süreci boyunca tespit edilen hataları düzeltme ve site yapısının SEO’nun en iyi uygulamalarını izlemesini sağlama yer alır.
Back-end geliştirmeden farklı olarak, front-end geliştirmede farklı becerileri ve deneyim seviyelerini kapsayan bir dizi unvan vardır:
- Front-end geliştirici
- Front-end mühendisi
- CSS/HTML web geliştiricisi
- Front-end web designer (bu genellikle daha fazla görsel ve etkileşim tasarımı gereksinimlerini içeren bir rolü ifade eder)
- Front-end kullanıcı arayüzü geliştiricisi (etkileşim tasarımı becerilerini kapsar)
- Mobil front-end geliştiricisi
- Front-end SEO uzmanı (genellikle SEO stratejisini içeren deneyime sahip bir geliştiriciyi ifade eder)
- Front-end erişilebilirlik uzmanı
Back-end Geliştirme Nedir?
Bir dijital ürünün nasıl göründüğünden front-end geliştiriciler sorumluysa, back-end geliştiriciler nasıl çalıştığına odaklanır. Bir back-end developer, bir web sitesinin temel çerçevesini oluşturur. Sunucu tarafında yer alarak, bilgisayar uygulamalarının istendiği gibi çalışmasına izin veren sistemler ve yapılarla ilgilenir.
Back-end geliştiricilerinin birincil sorumluluğu, yanıt verme hızı dahil olmak üzere sitenin işlevselliğini sağlamaktır. Bunu yapmak için back-end geliştiricileri, modern çerçevelerle (özel API’ler geliştirirken ve statik web siteleri ve dosyalar sunarken) sunucuları nasıl oluşturacaklarını ve bir web sunucusundaki veritabanlarını nasıl yöneteceklerini bilmelidir.
Tipik olarak back-end geliştirici, PHP, Ruby ve Python gibi sunucu tarafı programlama dillerinin yanı sıra MySQL, Oracle ve Git gibi araçları kullanır.
Full-stack Geliştirme Nedir?
Full-stack geliştirici, hem front-end hem de back-end geliştirmeye aşina olan kişidir. Full-stack geliştiriciler genellikle çok çeşitli programlama dillerini anlar ve çok yönlülükleri nedeniyle, daha fazla liderlik rolü alabilirler. Gelişimin her katmanına aşinadırlar. Bir Indeed çalışmasına göre, Full-Stack geliştirici teknolojide en çok talep gören dördüncü iş.
Front-end veya back-end üzerine uzmanlaşan geliştiriciler, genellikle birini bilmenin her ikisinde de eşit derecede uzman olabileceği fikrine kapılıyor. Bu algı devam etse de, kendilerini full-stack geliştirici olarak gören teknoloji uzmanı sayısı giderek artıyor.
Web Tasarım Ofisi Web Geliştirme Hizmeti
Sektörünüz ne olursa olsun deneyimli ekibimiz ihtiyacınıza uygun web geliştirme çözümünü size sunar. Hemen şimdi formu doldurun, uzun yıllar sürecek bir iş ortaklığını başlatalım.