WordPress Blog Oluşturma
WordPress blog oluşturma yazımızda size adım adım bir blog sayfası için neler yapmanız gerektiğini anlatacağız.
Gerek günlüklerinizi gerekse üretmek istediğiniz yazı içeriklerinizi yayınlamanın en güzel yollarından biri WordPress ile blog oluşturmaktır. WordPress blog oluşturma, zengin özelliklere sahip, özelleştirilebilir ve son derece uygun maliyetlidir. Yalnızca kişisel bir blog sahibi olabileceğiniz gibi, aynı zamanda web siteniz, markanız yada şirketiniz için de blog açabilirsiniz.
Bloglarınızda yayınladığınız içeriklere göre daha fazla takipçiniz olur. Yada markanıza müşteri çekmek için de blog yazılarınızı kullanabilirsiniz. Ürünlerinizi tanıtır, yada ilgili alanla güncel gelişmeleri, deneyimleri paylaşabilirsiniz.
Bazı insanlar ara sıra kişisel hikayeler yazarken, büyük şirketler bloglarına binlerce dolar yatırım yapıyor. Blog yazmak, artık dünyanın herhangi bir yerinden çalışabilen birçok kişi için bir kariyer bile olabiliyor.
WordPress Blog Oluşturma İzlenecek Yollar
1.Blog Amacınızı ve İçeriklerinizi Belirleyin
Ne hakkında blog yazacağınız konusunda kesinlikle net olmalısınız. Bu, sitenizin konusu ve teması olur. Bunu öncelikle belirlemeniz, bloğunuzu amacına uygun şekilde oluşturmanıza olanak tanır .
WordPress blog oluşturma işlemini yaparken blogunuzun konusu, okuyucunun tanımlaması için kolay olmalıdır. Tek bir konu genellikle en iyisidir, çünkü bu okuyucuların başka ne söyleyeceğiniz ile ilgilenip ilgilenmeyeceklerine hızlı bir şekilde karar vermelerini sağlar.
Bu konuyu seçmek zordur ve ciddi bir şekilde düşünmeyi gerektirir: Ne hakkında blog yazacağınıza dair tavsiyelerin çoğu ‘ tutkunuzun peşinden gitmeniz’ gerektiğini söylüyor. Diğer kriterleri şöyle sıralayabiliriz:
- Konuyla ilgili uzman mısınız , yoksa en azından başkalarının değerli bulacağı bilgi veya içgörülere sahip misiniz?
- İki yıl içinde konuyla ilgilenecek misiniz? Beş yıl? Tutkunuz buna uysa da konunuzun uzun vadede geçici bir trend mi yoksa sürekliliği olacak olduğunu da göz önünde bulundurun.
- Bloğunuzdan para kazanmak ister misiniz ? Şimdilik bunu yapmak isteyip istemediğinizi bilmekte fayda var.
- Senin yapmak istediğini başka kim yapıyor? Ticari hedefleriniz varsa, rekabet inanılmaz derecede önemli bir noktadır. Başkaları da aynı konular hakkında yazıyorsa, daha iyisini yapabilir misin?
- Benzer şekilde, verilen konuyla ilgili benzersiz bir yaklaşımınız veya yaklaşımınız var mı? Örneğin, endüstri standardına aykırı pozisyonlar alıyor musunuz? Rekabet bir yana, bu, özgünlüğü test etmenin harika bir yoludur.
- Bloğunuzu bir arkadaşınıza nasıl tarif edeceğinizi düşünün. Saha çekici mi? Bir arkadaşınıza açıklamanız 30 saniyeden fazla sürerse, ziyaretçiler ne yaptığınızı anlamakta zorlanacaklar ve basitleştirmeniz gerekecek.
Bir parça kağıt ve kalem almayı ve çeşitli fikirlerinizi çizmeyi yararlı bulabilirsiniz. Ardından, kriterlere göre test edin! Hepiniz iyiyseniz, şimdi on blog yazısı fikri düşünebiliyor musunuz? Yine evet ise, gitmekte fayda var. Tüm bu süreç sizin için zaman alacak, ancak buna kesinlikle değecek.
Örneğin, tenis hakkında bir blog oluşturmak istediğimizi varsayalım. Tenis eğitimlerinin genel olarak kötü yapıldığını ve onları daha iyi yapabileceğimizi düşünüyoruz. Tenis uzmanı değiliz, ancak 20 yıldır oynuyoruz ve kesinlikle yeni başlayanlara ve orta seviyelere yardımcı olacak ve değer sağlayacak kadar bilgi sahibiyiz. Geniş çapta erişilebilir dil ve terimleri kullanmaya odaklanacağız ve bu, site için asansör konuşmasına dönüşüyor: ‘Anlayabileceğiniz Tenis eğitimleri’. Başlangıç olarak, sadece bilgimizi paylaşmak istiyoruz, ancak uzun vadede bir yan gelir iyi olur.
Yukarıdakilerin tümü, yeni bir wordpress blog oluşturma için iyi bir adım oluşturur. Şimdi on blog yazısı düşünmemiz gerekecek. Bunu yapabileceğimizi varsayarsak, hızla devam ediyoruz demektir.
Ne hakkında blog yazdığınıza, ziyaretçilerin blogunuzdan ne alması gerektiğine ve blogunuzdan ne beklediğinize karar vermek son derece önemli hususlardır. Bunları çözmek zaman alacak, ancak bunu hemen şimdi almak daha sonra büyük miktarda zaman kazandıracak. Bu kapsamda, mümkün olan en iyi WordPress blog oluşturma teknik bölümüne geçebiliriz: Yeni bloğunuzu, üzerinde WordPress çalışacak şekilde kurmak.
2.Hosting, Domain Name(Site Adı) Seçme ve WordPress Yükleme
Hosting seçme ile başlayacağız, hızlı bir şekilde web sitesi adlarına bakacağız (teknik ifade ‘domain name’dir) ve ardından web sitenize WordPress’i yükleyeceğiz.
Bakmamız gereken ilk şey Hosting. Hosting, web sitenizi depolayan ve güçlendiren şeydir. Eğer WordPress blog oluşturma işlemi yapacaksanız hostinge ihtiyacınız olacaktır.
Hepsi farklı paketler, fiyat noktaları ve özellikler sunan çok sayıda rakip sağlayıcı olduğu için doğru barındırmayı seçmek göz korkutucu bir görev olabilir. Neyse ki, birkaç temel bilgiyi öğrendikten sonra bilinçli bir karar vermek kolaydır.
En önemli seçim, paylaşılan ve yönetilen barındırma arasındadır . Paylaşılan barındırma ucuzdur (ayda 5 dolardan başlar), ancak web siteniz diğer birçok web sitesiyle aynı sunucuyu ‘paylaşır’. Bu nedenle, paylaşılan barındırma ayda yalnızca yaklaşık 50.000 ziyaretçiyi işleyebilir. Ayrıca muhtemelen yedeklemeler, güvenlik ve optimizasyonla ilgilenmeniz gerekecek. Öte yandan, yönetilen barındırma pahalıdır (ayda 30 dolardan başlar), ancak yedeklemeler, güvenlik ve optimizasyon dahil olmak üzere her şey sizin için halledilir. Ayrıca, her ay kaç ziyaretçiye sahip olabileceğiniz konusunda bir üst sınır yoktur.
Ayrıca, mükemmel çalışma süresine (yılda en az %99,99), yüksek hızlara (ana bilgisayarın hızı ciddiye aldığının bir işareti olarak SSD’leri – daha hızlı sabit diskleri arayın) ve iyi müşteri desteğine (kolay bir yol) sahip bir ana bilgisayar da isteyeceksiniz.
Paylaşılan hosting, yeni WordPress blogları, küçük ve orta ölçekli WordPress sitesi için uygundur. Siteniz bu tanımlardan birine uyuyorsa, paylaşılan barındırmayı seçmelisiniz. Eğer fikrinizi değiştirirseniz daha sonra her zaman yönetilen hostingi taşıyabilirsiniz.
Diğer adım olarak ise site isminizi seçeceksiniz. Yani domain name. Bunu yaparken emin olmalısınız çünkü bu isim sizinle uzun süre beraber olacak!
İyi bir alan adı seçmek, birkaç kuralı takip etmeyi ve ardından kriterlerinizi karşılayan mevcut alan adlarını toplu olarak bulmak için bir araç kullanmayı içerir. İşte uymanız gereken kurallar:
- öğesini seçin
.com
. Kullanılabilir birçok alan adı uzantısı vardır (uzantılar.somethings
— örneğin.net
,.co.uk
,.io
) — ancak.com
en çok tanınan ve geleceğe en dayanıklı olanıdır. - Kısa alanlar en iyisidir. 11 karakterin altında tutmaya çalışın.
- Mümkünse, insanların sitenizi bulmak için arayacağı bir anahtar kelime ekleyin. Blogunuz golf hakkında mı? Ardından, alan adına ‘golf’ eklemeyi deneyin. Buradaki tek uyarı, anahtar kelimenin bir ticari marka olup olmadığıdır . Alan adlarınıza başkalarının ticari markalarını dahil etmemelisiniz.
- Facebook’un şu şekilde başladığını biliyor muydunuz “
thefacebook.com
?”. “the
” kötü bir alan adı yaptığı için bıraktılar . - Harfler dışında herhangi bir karakter eklemeyin. Tireler ve sayılar belirsizlik yaratır; insanlar yazılmaları gerekip gerekmediğini bilemezler.
- Benzer şekilde, alan adınız markalaştırılabilir, yazılabilir ve telaffuz edilebilir olmalıdır. Sitenizi bulması ve hatırlaması için ziyaretçilerinize ihtiyacınız var, bu nedenle kulağa nasıl geldiğine göre yazılmış bir ada ihtiyacınız var. Burada biraz aliterasyon yardımcı olabilir.
winningwp.com
- Alan adının geçmişini kontrol edin. Geçmişte alan adınıza başka biri sahip olmuş olabilir, bu nedenle sitede ne olduğunu kontrol edin! Bunun için archive.org‘u yada isimtescil.net‘i kullanabilirsiniz : Adı yazın, sonuçları kontrol edin ve gördüklerinizden hoşlanmıyorsanız, adı kullanmaktan kaçının.
- Son olarak, adınızla istenmeyen başka kelimeler oluşturamayacağınızı bir kez daha kontrol edin! Bu, daha sonra herhangi bir utançtan sizi korur.
Bu kurallar pratikte oldukça basittir: Sizin için uygun alan adlarını bulmak için bir dizi araçtan birini kullanabilirsiniz ve oradan, kısa listeye alınan alan adlarınızın kurallara uyduğundan emin olmanız yeterlidir.
Kullanabileceğiniz birkaç mükemmel alan bulma aracı vardır. Bu araçlar aracılığıyla alan adını satın almanız gerekmez – bunu daha sonra SiteGround ile yapacağız – ancak bunları keşif sürecini kolaylaştırmak için kullanabilirsiniz. İşte favorilerimiz:
- Wordoid : Fikirlere takılıp kalırsanız, Wordoid sizin için markalaştırılabilir alan adı fikirleri üretebilir. Bu vurulabilir ve kaçırılabilir, ancak isabetler o kadar iyi ki denemeye değer.
- LeanDomainSearch : Eklemeniz gereken bir kelimeniz varsa iyi bir seçenek . Bu, gözden geçirmeniz gereken birçok seçenek üretecektir.
Ayrıca Hosting ve diğer sorular için bizimle muhakkak iletişime geçin !
3.WordPress Kontrol Paneli
WordPress Dashboard, WordPress sitenizin tüm öğelerini kontrol edebileceğiniz yerdir. Bu adrese giderek istediğiniz zaman erişebilirsiniz yoursite.com/wp-admin/
.
Tabi kontrol paneline aşina olmak için zaman ayırmanız ve pratik yapmanız gerekecektir.
- Yazılar , blog yazılarına atıfta bulunur. WordPress aslen bir blog yazılımıydı, bu yüzden bunlar öne çıkıyor.
- Sayfalar , web sitesi sayfalarına atıfta bulunur. Bunlar, hakkında ve iletişim sayfalarınız gibi ‘statik’ içerikler içindir.
- Görünüm , sitenizin görünümünü değiştirebileceğiniz yerdir. Buna, bitmiş sonucun canlı bir önizlemesiyle sitenizin görünümünü değiştirmenin bir yolu olan Özelleştirici de dahildir. Ayrıca , kenar çubuğu gibi önceden tanımlanmış alanlara bırakabileceğiniz önceden oluşturulmuş özelleştirilebilir modüller olan widget’lar da bulacaksınız .
- Eklentiler , iletişim formu, daha hızlı yükleme hızları ve e-ticaret gibi WordPress’e ekstra işlevler ekleyen paketlerdir.
- Ayarlar , sitenizi nasıl kuracağınıza ilişkin genel seçenekleri bulacağınız yerdir. Bazı eklentiler de ayar sayfalarını buraya koyacaktır.
- Jetpack , WordPress’e bazı ‘en çok aranan’ işlevler ekleyen SiteGround tarafından önceden yüklenmiş bir eklentidir. Jetpack, WordPress.com’u yapan aynı kişiler olan Automattic tarafından yapılmıştır ve biraz ekstra kurulum gerektirir.
- SG Optimizer , SiteGround tarafından önceden yüklenmiş başka bir eklentidir. Bunu cPanel’de zaten açtık, yani yapacak başka bir şey yok. Bir not:
Purge SG Cache
Üst menüde etiketlenmiş bir düğme var. Sitenizde bir değişiklik yaparsanız ve görünmüyorsa, anlık görüntüyü yenilemeye zorlamak için bunu tıklayın.
Bu aşamadaki diğer hızlı başlangıç kurulumu, Jetpack’i bağlamaktır. Jetpack’in tüm özelliklerinin kilidini açmak için bir WordPress.com hesabına bağlı olması gerekir. Bu işlemi başlatmak için Jetpack menü öğesini ve ardından Connect Jetpack’i tıklayın. Gerekirse giriş yapabileceğiniz veya bir hesap oluşturabileceğiniz WordPress.com’a yönlendirileceksiniz. Giriş yaptıktan sonra, sitenizin bağlantısını onaylayın, Ücretsiz planı seçin (şimdilik bu yeterli – ücretli planlar hakkında daha sonra konuşacağız) ve ardından önerilen özellikleri etkinleştirin. Hepsi tamam!
Artık WordPress’in nasıl çalıştığını, temel terminolojiyi ve Gösterge Tablosunu nasıl kullanacağınızı anlamalısınız. Bu aşamada her şeyi anlamanıza gerek yok, ancak birkaç dakika WordPress hakkında fikir edinmek çok değerli olacak. Bu, bizi bir sonraki bölüme geçmek için iyi donanımlı hale getirir: Sitenizin tasarımını seçme.
4.WordPress Blog Oluşturma Tema Seçimi
Siteniz için doğru WordPress temasını seçmenize yardımcı olacak birkaç genel kural vardır:
İşte uymanız gereken kurallar:
- Tasarıma dikkat edin. Bu basit: Tasarımı beğendiniz mi? Ayrıntıları görmek için temanın demosuna bakın ve şu tür sorular sorun: Tasarım ne kadar ayrıntı içeriyor? Daha önce tanımladığım amaçları karşılıyor mu? Doğru WordPress temasını bulmak için iyi tasarım gereklidir, ancak yeterli değildir .
- Kod kalitesini tespit edin . Yazar ne yaptığını biliyor gibi mi görünüyor ? Tema hızlı mı? (Bu, ziyaretçi memnuniyeti ve arama motorları için önemlidir ve genellikle yüksek kaliteli kodun iyi bir göstergesidir.) Tema demosunu bir hız test cihazı aracılığıyla çalıştırın (demo bir çerçeve içindeyse, önce bunu kaldırdığınızdan emin olun – siz bunu genellikle üst çubuktaki X işaretine tıklayarak yapabilir); iki saniyeden fazla yükleme süresi kırmızı bayraktır.
- Ne kadar basit olursa olsun, satış öncesi bir soru sorarak desteği test edin . Hızlı bir cevap alıyor musunuz?
- Belgelere bakın ve iyi olup olmadığına bakın. Çoğu temanın belgeleri (veya kılavuzları) herkese açık olacak, bu yüzden bir göz atın. İhtiyacınız olan tüm bilgilere sahip mi? Net görüntüler, hatta eğitim videoları var mı? Belgeler açıkça kötüyse, bu bir kırmızı bayrak olmalıdır.
WordPress Blog Oluşturma 2022
Yukarıdakiler göz korkutucu görünebilir, ancak sadece bir kontrol listesi olarak kullanın. Birazdan WordPress temaları bulabileceğiniz yerlere bakacağız. Beğendiğiniz birini bulduğunuzda, kontrol listesine karşı çalıştırın.
Devam etmeden önce bir uyarı: ‘hepsini yap’ temalarından kaçınmalısınız . Herkese hitap etme ihtiyacı genellikle bu temaları yavaşlatır, web sitenizi şişirir ve kötü bir kullanıcı deneyimine yol açar. Bu nedenle, daha önce tanımladığınız kategori için özel olarak oluşturulmuş bir tema aramak çok daha iyidir.
Artık size mükemmel WordPress temanızı bulmaya hazırız. Ücretsiz WordPress temaları, WordPress.org‘un tema deposunda mevcuttur .
WordPress Blog Oluşturma 2022
Ücretli temalar için tek bir depo yoktur: Herkes WordPress temaları satabilir. En popüler pazar yeri ThemeForest’tir ve en büyük bağımsız satıcılar StudioPress , Elegant Themes , Themify ve ThemeIsle’dır.
5.WordPress Tema Kurma
WordPress Kontrol Paneli kullanarak Görünüm → Temalar → Yeni Ekle’ye giderek temanızı yükleyebilirsiniz. WordPress.org Tema deposunda bulunan ücretsiz bir tema kullanıyorsanız, adını arayarak ve Yükle → Etkinleştir’e tıklayarak temanızı yükleyebilirsiniz. Aksi takdirde, Tema Yükle’ye tıklayın, indirdiğiniz zip dosyasını seçin ve ardından Şimdi Yükle → Etkinleştir. Temanızın gerektirdiği ekstraların kurulumuyla başlayabiliriz .
Temanız için durum buysa, hemen uyarılmalıdır. Indigo için, yüklenmesi önerilen bazı eklentiler olduğuna dair bir bildirim görebiliriz, böylece bunları yüklemek için istemleri takip edebiliriz. Bu eklentilerin daha fazla kurulum gerektirip gerektirmediği size sorulmalı ve temanız eklenti gerektiriyorsa, bunun nasıl yapılacağını gösteren belgeler de sunmalıdır. Temanız bunu destekliyorsa, temanızın profesyonel demosunda bulunan tüm ayarları ve içeriği içe aktarmak için bir hızlı kurulum aracı kullanmayı da faydalı bulabilirsiniz.
Bu, ilk kurulumda zamandan tasarruf etmenizi sağlar, ancak demoda bulunan tüm gönderileri ve sayfaları içe aktardığı için yalnızca yeni bloglarda yapılmalıdır . Kendi içeriğinizi eklemeden önce bunu silmeniz gerekecek, bu nedenle zaten kendi içeriğiniz varsa bunu iletmelisiniz – daha sonra içeriğinizi demo içeriğinden ayırmak zahmetli olacaktır.
Ardından, menülerinizi hızlı bir şekilde ayarlayalım . Görünüm → Menüler’e giderek WordPress’in menü düzenleyicisine erişebilirsiniz. Bunun düzeni orta derecede sezgiseldir: Solda menüye ekleyebileceğiniz öğeleri ve sağda menünün yapısını bulacaksınız. Her şeyi görmek için menüye eklemek istediğiniz öğelerde Tümünü Görüntüle’yi tıklamanız, ardından istediğiniz öğeleri işaretlemeniz ve Menüye Eklemeniz gerekir.
Öğeleri sürükleyip bırakarak menünüzün yapısını değiştirebilirsiniz. Bir açılır alt menü oluşturmak için bir öğeye girinti yapın ve alt menü katmanları oluşturmak için birden çok kez girinti yapın. Menüde görüntülenen metni değiştirmek için herhangi bir öğeyi genişletebilirsiniz ve bu da size bir menü öğesini kaldırma seçeneği sunar.
İşiniz bittiğinde, Menüyü Kaydet’i tıklayın. Şimdi Konumları Yönet’e tıklayın ve oluşturduğunuz menüyü sitenizdeki bir menü konumuna uygulayabilirsiniz. Temanızda birden çok menü için yer varsa, aynı menüyü birden çok konuma uygulayabilir veya yeni bir menü oluşturmak için Yeni Menüyü Kullan’a tıklayabilirsiniz.
Menüde değişiklik yapmayı bitirdikten sonra, sitenizin ön ucunu görüntüleyin ve güzel yeni menülerinizi çalışırken görmelisiniz.
6.İlk Blog Gönderinizi Oluşturma
WordPress’te iki ana içerik türü vardır: Yazılar ve sayfalar. Daha önce tartıştığımız gibi, gönderiler güncellemeler, sayfalar ise statik içerik içindir. Yayınlama deneyimi her ikisi için de çok benzer, ancak ilk gönderinizi nasıl yayınlayacağınızı öğrendikçe, ilk sayfanızı nasıl yayınlayacağınızı da öğreneceksiniz. Hemen ona geçelim.
WordPress Panonuzdan Gönderiler → Yeni Ekle’ye giderek bir gönderi oluşturabilirsiniz. Bu, içeriğinizi yazabileceğiniz ve o içerik parçası için tüm ayarları değiştirebileceğiniz WordPress Düzenleyiciyi açacaktır.
Medya Ekle düğmesini kullanarak resim ekleyebilir ve gönderinin hangi kategoride olduğu, gönderinin hangi etiketleri olduğu ve yorumların açık veya kapalı olup olmadığı gibi gönderiyle ilgili seçenekleri sağ taraftaki kutuları kullanarak değiştirebilirsiniz.
Jetpack’i yüklediğiniz için, URL’yi gönderinizdeki yeni bir satıra yapıştırarak YouTube videoları, Google Dokümanlar veya Facebook gönderileri gömmek gibi ekstralar bile yapabilirsiniz.
Düzenleyiciyi test etmeyi bitirdikten sonra Yayınla’yı tıklayarak yayınınızı canlı olarak ayarlayabilirsiniz. Ziyaretçilerin bu test içeriğini görmesi konusunda endişelenmeyin, hemen silebilirsiniz. Gönderinizin sitenizde nasıl göründüğünü görmek için Gönderiyi Görüntüle’yi tıklayın. İçeriğin Editör’deki görünümünün sitenizdekiyle tam olarak aynı olmadığını fark edeceksiniz, ancak buna alışmak için WordPress’in bir tuhaflığı var. Üst çubuktaki Gönderiyi Düzenle’yi tıklayarak Editör’e dönebilirsiniz ve oradan herhangi bir değişiklik yapmanız gerekirse bunu yapabilirsiniz – işiniz bittiğinde Güncelle’yi tıklamanız yeterlidir.
İşte Bloğunuz Hazır ! Elbette tüm bu işlemleri detaylarıyla bir profesyonele yaptırmak vakit tasarrufu sağlayacağı gibi, web sitenizin daha fazla ziyaretçi çekmesine de imkan tanır.
WordPress Blog Oluşturma veya website oluşturma çalışmaları için bize ulaşabilirsiniz !